TECHNIKA

Korg MS20 újjászületés

Share

Az elmúlt években újra divatját éljük az analóg őrületnek. Sok gyártó rukkol elő új vasakkal és replikákkal. Vajon sikerült a Korgnak a legendás MS20 élethű másolata?

 


developers12013 tavaszán mutatták be a Korg MS20 Mini analóg szintetizátort, mely ugyanazokkal a funkciókkal bír, mint a 35 ével ezelőtt gyártott elődje az MS20. Lássuk mire jutottak a cég mérnökei, akik az 1970-es évek végén fejlesztett MS20-ast is készítették. Elmondásuk szerint a két hangszer mind hangzásban, mind külalakban is ugyanaz. Lássuk mi igaz ebből.

 

 

 

Ha csak a szintik külsejét vesszük alapul, akkor az MS20-asnak szakasztott mása az új Mini. Ugyanazok a funkciók kerültek a kistestvérbe, és a potmétereket valamint a jack bemeneteket ugyanúgy rendezték el mint az 1978-as elődön. Annyi a különbség, hogy a Mini hátulján már "MIDI in" és USB csatlakozó is van – a múlt századi MS20-ast csak CV bemenettel látták el, nem volt rajta MIDI – és a méretét tekintve közel 15%-al kisebb lett a nagytestvérnél. Ezáltal értelemszerűen a potméterek és a billentyűk is kisebbek lettek, valamint a 6,3-as nagy jackek helyére 3,5-es kicsik kerültek. Ezen a ponton valószínűleg a "szintisznobista" és MS10 tulajdonos beszél belőlem, de első blikkre olyan érzés kerített hatalmába, mintha gyerekjátékot, vagy a Korg Legacy Pack MS20-asához gyártott MIDI vezérlőt látnék. Egészen addig, amíg meg nem szólaltattam.

 

"Úgy látjuk, hogy kompaktabban sokkal jobban néz ki és könnyebb használni." – nyilatkoztak a fejlesztők egy interjúban a méretet illetően. Nem értek velük egyet!

 

 

Ha valaki már hallott LIVE vagy akár otthoni körülmények között MS10-est vagy MS20-ast megszólalni, az soha nem felejti el a hangját. Jellegzetesen egyedi és drasztikusan kemény hangzása semmivel sem összekeverhető. Ugyanolyan brutálisan tiszta mélyek, és borotvaéles magastartomány jellemzi a Minit. Egy klasszikus MS20-as hiányában hangjuk összehasonlítása részemről elmarad, de ezt a kicsit lejjebb található videóban a Sonicstate szakembere pótolja. Ahogy már írtam, a Mini hangja nem hagy kivetnivalót maga után, és ha nem lett volna az elődje, akkor nem is méricskélne senki. De egy replikának ez a sorsa.

 

 

USA MS namm 20mini 1000 MAINAhogy az elvárható, a hangszer teljesen analóg jelúttal rendelkezik, és ahogy az öreg klasszikuson, úgy a Minin is megtalálható a 2VCO (oszcillátor), 2VCA, 2VCF (filter), 2EG (burkoló) és 1LFO (oszcillátor) struktúra. Valamint szépen kihallható az oszcillátorok és high-pass, low pass filterek Korg MS szériára jellemző torzítása. Az előlapon található patch fal az MS20-asnál bevált mintát követi, így ennél a modellnél is kijelenthető, hogy a hangok modulációja szinte végtelen módon történhet. Kis gyakorlattal, tanulással és a patch kábelek tudatos használatával a szintetizátorunkat egy sound designer egységként is használhatjuk.

 

 

Ebben a videóban 6:35-től láthatjuk a Mini és egy MS20-as hangjának, labor körülmények között történő összehasonlítását egy oszcilloszkóp segítségével.

 

 

 

Összegezve, a Korg honlapján valamint a legtöbb nemzetközi tesztben olvasható "tökéletes másolat" nem is sikerült annyira tökéletesre. Hangja nagyon masszív, de az MS20-ashoz viszonyítva nem elég robosztus, és az oszcilloszkópos mérés bőven mutatott ki különbségeket. Emellett az oszcillátorok és a burkolók sem ugyanúgy szólnak. Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem vesz el a Mini értékéből, mivel 21. századi analóg szintetizátorokkal bőven felveszi a versenyt, sőt, hangzása sokukénál meggyőzőbb. Mindenesetre a 35 éves nagytestvér árnyékában ez még mindig kevésnek bizonyult.

 

Preyer György

 

USA MS namm 20mini 1000 4

Legfrissebbek a címlapról

Sárgára festi az éjszakádat a legújabb budapesti klub

Sárgára festi az éjszakádat a legújabb budapesti klub

Július 20-án, csütörtökön új klub nyitotta meg kapuit az ötödik kerület szívében, megérkezett a YELLOW Budapest.
Lee Burridge és Lost Desert újra közös zenével jelentkezett

Lee Burridge és Lost Desert újra közös zenével jelentkezett

Az All Day I Dream kiadó lelkes frontembere és oszlopos tagja hozott nekünk egy kellemes nyári zenét!
Belvárosi indusztriál, elindult az Agora

Belvárosi indusztriál, elindult az Agora

Ha valaki nem hallott volna, akkor új sorozat indult Agora néven, ami egy ipari jellegű udvarban indult el múlt pénteken. Képekkel mutatjuk az indusztriális hangulatát!
Így látta adambence Electric Castle szereplését és BE-AT.TV debütálását

Így látta adambence Electric Castle szereplését és BE-AT.TV debütálását

Újabb magyar szereplés a BE-AT.TV-n, ahol most a fiatal BURN Residency versenyzőnk mutatkozhatott be saccper 20 ezer nézőnek. Most kifaggattuk az élményekről!
Már Luciano is nagyon várja a szombat délutáni OneDay Fest robbantást

Már Luciano is nagyon várja a szombat délutáni OneDay Fest robbantást

Most szombaton Siófokon zenél a svájci mester, aki Ibiza hangulatát idézi majd meg. Mi most az ő hangulatát idézzük!
Múzeumban is van már techno klubja Németországnak

Múzeumban is van már techno klubja Németországnak

Erről van szó. Így lehet igazán indusztriális környezetbe vonulni, vagy maximum egy gyárépület lehet még ennél megfelelőbb!

hozzászólások

Kiegészítő információk