Drogok...(?)

A hangok...a fények... az érzés...:) Minden ami a feelinghez kapcsolódik!

Hozzászólás Dátum: 2002. május 9. 21:38

rossz tapasztalat: -rettegés v.mi-töl (para) ?
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 9. 13:59

Ehhh... Jó tapasztalat? Hmz...:)
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. május 9. 0:34

Mar megint nagyon elment a tema a legalis/nem legalis tema fele.
Lehetne valami masrol is irni, nem csak ez van.
Pl: Jo es rossz tapasztalatok, mikbol estleg meg tanulni is lehet ...
Vendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 8. 21:14

Uhhh...

Hát nem mondom jól kiosztottátok az igét, mióta utoljára ebbe a topicba néztem :)

Most igy hirtelen nem is tudok okosabbat hozzászólni az elhangzottak után. Itt talán tényleg az a érdekes hogy ha valamit egyre jobban tiltanak, az egyre inkább érdekes lesz, és ugyanakkor pont ehhez kapcsolódik a legjobban a maffia, a feketepiac szerepe.
De ez miért jó az államnak? Biztos megvan az oka (pl.: az ország megitélése az Eu.ban, gazdasági okok?), csak nekem nem mondta még el senki...
Pedig én annyira kiváncsi ember vagyok... :D :D :D
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 8. 18:53

Ezek szerint amikor Jóbarátok nézése közben átszellemülten eszem a dobostortámat akkor én drogozok? :)
De komolyra fordítva a szót. az a baj, hogy a magyar a végletek ember. Vagy kib*%+%=ttul csinál valamit, vagy egyáltalán nem. Sőt akkor még lázad is ellene és nekiáll hadakozni. Ilyenek vagyunk. Sajnos...
TommyJ
SH Leader

Hozzászólás Dátum: 2002. május 8. 15:21

Sajnos, bár nem vesszük mostanában az alkoholt olyan komolyan, mint a drogokat, sokkal több gondot okoz, mint bármely másik szer használat. Évente kb. 7000 ember hal meg alkoholfogyasztással összefüggő betegségben. Bűncselekményekből 152.040 történt alkoholos "mámorban" és minden tizedik közlekedési balesetet az ittasság okoz. Itt már meg sem említjük azoknak számát (42.158 gyerek), akik családtag, barát alkoholizmusától szenvednek, és amiről nem tudunk.
Patex
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 8. 14:15

A kérdésre a válasz már több helyen is elhangzott, így itt, a Fórumban is.

Most, hogy belegondoltam, femerült bennem a kérdés: ha a fórum topicja az, hogy 'drogok', miért egyből fehér porokra, jól lezárt üvegekre és sutyiban megtekert cigikre gondolunk? Általános iskolás kis csóka voltam, amikor jött egy kékinges néni, és iszonyúan meg akart védeni minket a cucctól (elcseszte...:)). Ő mondta, hogy "minden anyag és tevékenység, ami képes lelki és/vagy fizikai függőség kialakítására, drognak minősül". Ilyen erővel tehát a szex is lehet drog, nem tudunk élni nélküle:)

És ha ezt a definíciót összerakjuk Patex írásával, miszerint a drogok egyidősek az emberrel, azt hiszem megkapjuk annak a szituációnak a leírását, ami a mai 'drogkérdést' (nem csak Magyarországon) bonyolulttá teszi. Mint sok más területen, itt is nagyon nehéz meghúzni a határvonalat 'rossz' és 'még rosszabb' között. Ezek után nézzük meg, hogy a törvényhozás, mint a 3 hatalmi ág egyike (demokrácia rulez, örüljetek, szavazók) milyen alapon húzza meg ezt a vonalat:

Induljunk ki abból, hogy az emberek, nagy általánosságban (gondoljon mindenki mondjuk a saját szüleire) elítélik a 'drogokat' (illegális szereket). Hogy miért, arról külön tanulmányt lehetne írni: gyermekei féltése, ráépülő bűnözés, erkölcs, félelem az ismeretlentől, stb. Tehát elítélik. Namost a politikusnak ebben a kérdésben marha egyszerű a 'nép' kedvében járni: üldözni akarjátok a 'drogot', mert csúnya bácsik csúnya dolgokat csinálnak érte/miatta? Büntessük, mert az elrettentő hatású? Okés, nekünk úgysincs HASZNUNK belőle... És lőn, máris ott figyel a 1998. évi LXXXVII. törvény a büntető jogszabályok módosításáról. Ez már nem csak az előállítást és a kereskedelmet tiltja, hanem a fogyasztást és a 'csekély mennyiség' birtoklását is. Vagy az csak az 1999-es törvény? Mindegy. A lényeg az, hogy létezik ilyen törvény, és egészen biztos, hogy nem orvosi megfontolásból született (mármint hogy hűmilyenkáros ez a dolog). Persze, soha nem fog kiderülni, hogy valójában milyen érvek szóltak a törvény mellett, de logikusnak tűnik az a következtetés, hogy 'népetetés' ("látjátok, mi aztán figyelünk!") és a gazdasági oldal: valóban semmi haszna nem származik a cuccból az államnak.

Pedig meg lehetne oldani. Ha a hollandok meg tudták oldani, itt miért ne sikerülhetne? Mindannyian tudjuk, hogy egész jó hazai zöldek vannak. Nem kellene több, mint hogy a cannabis-t kivonják a törvény tiltásai alól. Más kérdés, hogy valószínűleg ez nem fog megtörténni, gondolom a piti lustaság és a várható (?) társadalmi visszhangok miatt. De elméletben nem lehetetlen, és szerintem a kórházaknak sem lenne több dolguk.

Hány alkesz veri és tartja rettegésben a családot? Hány részeg okoz közúti balesetet (Erre sajnos személyes tapasztalatom is van. Nem kívánom senkinek, hogy átélje. A tehetlen dühnél nincs rosszabb érzés a világon.)? Hány verekedés kiváltó oka az alkoholnak köszönhető agresszivitás? Hány ember hal meg évente a dohányzás okozta ilyen-olyan keringési és légzőszervi megbetegedésekben?

Lehet összehasonlítgatni a számokat. Lehet érveket és ellenérveket kiagyalni. A lényegen az egész nem változtat semmit. Az ember ösztönösen fél attól, amit nem ismer, és a magyar társadalom bizony csak a lehető legrosszabb oldalát ismeri a drogoknak, a már említett médiának hála: túladagolás, csempészet, 'maffia'. Amíg ez nem változik, a témával szemben tanusított tolerancia sem fog nőni.
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. május 8. 2:11

Mindent lehet észel csinálni és mindenbe belelehet halni ,ien szempontbol a drog se különbözik semmitöl!Csakhogy!!Ha egy Ecstasy egy áldozatot szed, a média mint a keselyű csap le erre az esetre és óriási ügyet csinálnak belőle. A Rock'n'Rollerek hülyék és drogfüggők voltak, a hippik és punkok úgyszintén, és most a "raverek" vannak soron.
A Föld valamennyi népe ősidők óta használt növényeket, növényi főzeteket, gőzöket és porokat, hogy lelki, szellemi tevékenységét befolyásolja. A primitív ősember e szerekkel tett szert rózsaszínű kábulatra, melyről azt tartotta, hogy a képzeletvilág által szült túlvilági lények, félistenek és istenek állapotával azonos. Emellett a kultikus szertartásokban használt, kábulatot okozó anyagokról csakhamar megfigyelte azt is, hogy fájdalomcsillapításra is alkalmasak.Ezek a szerek azonban nem váltak mindennapos élvezeti cikké, hanem különleges becsben tartották őket, használatuk csak az ünnepélyes, vallásos-mágikus szertartások óráira korlátozódott.Hogy ez mind veszendőbe ment, nem a fiatalok hibája!
Még soha nem hallottam marihuána-áldozatról, de már sokakról, akik a marihuána miatt börtönbe kerültek. És még olyanról sem hallottam, hogy valaki belőve egy nőt megerőszakolt volna, de gyakran olyanokról, akik ezt megtették, miután sörrel és snapsszal lerészegítették magukat.
Az Egyesült Királyságban az 1840-es évektől egészen 1971-ig egy kannabisztinktúra legálisan felírható és patikában beszerezhető gyógyszer volt. Annak idején állítólag még Viktória királynő is használta menstruációs fájdalmai csillapítására, jelenleg azonban nemhogy egy ilyen tinktúra forgalmazása, de még az ipari felhasználásra alkalmas, jelentéktelen THC-tartalmú kenderfélék termelése is belügyminiszteri engedéllyel történhet: 1971 óta ugyanis éppen az angliai az egyik legszigorúbb kábítószertörvény Európában, maximálisan öt év börtönbüntetés szabható ki kábítószer, így kannabisz birtoklásáért is. A szigor azonban, úgy tűnik, harminc év alatt sem hozta meg a kívánt eredményt, az unión belül Angliában a legmagasabb a heroin-, az amfetamin-, az extasy- és a kannabiszhasználók aránya!
A középiskolások 24 százaléka fogyasztott már drogot, a kimenőről visszatérő kiskatonák 37 százalékának vizeletében illegális szerek mutathatók ki. A parlamenti drogbizottság jelentése tudomásul veszi a társadalom polarizáltságát, azt, hogy hétvégeken a fél ország pörög, a másik fele pedig rendőrért kiált.
A magyarországi droghelyzet megítélésében nagy szerepet játszik, hogy sokáig nem esett szó róla, csak az 1990-es években vált a drogkérdés igazi problémává és került hirtelen a nyilvánosság elé. Az 1960-as évekig nem jelentett társadalmi problémát a tiltott szerek fogyasztása hazánkban, csupán az orvosok és művészek egyfajta elitszokásaként tartották számon.
Fontos, hogy különbséget tegyünk drog és drog között. Mi jut eszembe, ha azt hallom: heroin? Kábulat, bódulat, lebegés, eufória. Speed? Gyorsulás, feszültség, hajtás. Ecstasy? Pörgés, feldobottság, nyíltság, kitárulkozás, elfogadás, öröm, "jó lenni". Kokain? Uralkodás, élvezet, gyönyör, erő, hatalom. LSD? Utazás: képes, színes, hangos, ízletes érzelmek, bennük egység és megosztottság, mélység és magasság, fehér és fekete, Jó és Gonosz, hihetetlen, értelmen túli bonyolultság és lenyűgöző egyszerűség. Fű? Tudat, gondolkodás, érzések, a világ belül és kívül, figyelem, rezdülés, átélés, látás, hallás, ízlelés és tapintás.A drogok tiltása, az ellenük folytatott harc sosem lehet sikeres. Mindig lesznek, akik lázadásból, divatból, kíváncsiságból vagy személyes meggyőződésből használni fognak ien szereket.
Ha összehasonlítjuk az egyes drogok veszélyeit, meglepő módon azt találjuk, hogy a két legális drog, az alkohol és a dohány fogyasztása jár a legkárosabb következményekkel. Vajon meglepő-e ezután, ha a drogozáson kapott fiatalok nem érzik a tettük "súlyát"? Vajon nem merül-e fel bennük a kérdés: hogy lehet, hogy az egészségtelenebb drogok legálisak, a kevésbé veszélyesek pedig be vannak tiltva?[/b]
Patex
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 21:59

okosan = tudd hogy mit veszel be, milyen hatások várhatok tudd mi lesz holnap reggel vagy mi lesz mondjuk 1 hét múlva. mik a mellékhatásai stb stb stb...

értelmesen = valahogy úgy kéne csinálni hogy azért legalább minimálisan megmaradjon az önkontrol és ne legyen az hogy "nah most akár már a mentők is vihetnek, fogalmam sincs róla merre járok, mert mát nem látok nem hallok nem érzek csak elborultam de azt nagyon...."

a két szó együtt: "drogkultúra" :idea:

egy civilizált társadalomban hogy lehet kultúrája egy illegális dolognak :!:

és ne keverjük most a füvezést mert annak jó van kultúrája nem is kicsi és nem is akármilyen! de a fü sok helyen legális és nem utolsó sorban nagyon nagy üzlet :!:
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 21:31

kúltúra a szót kellene elmagyarázni, vagy az elé társitott szóval együtt való jelentését?

az "okosan és értelmesen" az elég használható jelzö, bár hogy lehet az értelmes, ami gyakorlatilag elveszi az "értelmedet"? (alkohol, drog, talán szerencsejáték)
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 21:22

A drog egyidejű az emberrel.Volt,van és lesz is!Hozzá tartozik az emberi társadalomhoz! :!: :!: :!:
ClubFreak
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 20:07

naja amit elöbb matefater leírt az igaz! én volt hogy jól éreztem magam pijások között sőőt nem tagadom meg multam baromi sokat pijáztam, de mint az állat és azért szét lehet hullani mindentől nagyon csúnyán! :!:

legyen az drog vagy pia a lényeg hogy okosan és értelmesen, bár nem tudom mit jelent még mindig az a szó hogy drogkultúra :!: vagyis el tudom képzelni de valahogy nekem ez a két szó nem fog sose összepasszolni kivéve ha valaki elmagyarázza nekem végre már naaa :!:
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 16:17

2Lyna
nem a legrosszabb esetet kell szembeállítani a legjobbal. drogtól is lehet fetrengeni, alkohollal is lehet mosolyogni. :)
mátus
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 12:59

Hát ja, az illegális vs legális vitának a világon semmi értelme, tulajdonképpen el is lehet felejteni. Sohasem lesz legális. Max a zöld. És ez jó is így, asszem... Gondoljatok csak bele, milyen következményekkel járhatna, ha bemehetnél a gyógyszertárba, hogy "kezitcsókolom, 1 fehér Lifesytles és 2 g herka lesz..." :o "Kicsit" durva lenne.

Az alkeszek vs cuccpártiak vita sem biztos, hogy vezet valahova: mind a két oldal a saját igazát hajtogatja, anélkül, hogy meghallaná a másik véleményét. Nekem "volt szerencsém" elég komoly, félprofi ( :P ) szinten inni, újabban nem iszom... Meg is ijedek néha, amikor 1-1 cuccról szóló informatív jellegű cikket olvasok, és azt írják, hogy a cuccos lenézi a piást. Nem mindig kellemes, amikor magamra ismerek:)))

Tény, hogy egyik "párt" sem jobb a másiknál. Legalább ebben az egyben hasonlítunk az igazán civilizált országokhoz. Nézzétek meg pl az Egyesült Királyságot. Igazi kultúrája és hagyományai vannak mind az alkoholnak, mint a drogfogyasztásnak. Utána nézzetek meg minket, és mérlegeljetek... Hagyományok még csak-csak, de kultúra...?
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. május 7. 8:23

Na Tommi én is ezt akartam mondani.Szerintetek melyik a jobb látvány,hogyha egy csapatnyi részeg fetreng a saját hányásában vagy egy csapatnyi fiatal mosolyog folyamatosan és még egy legyet sem bánt??!!
Nekem vhogy az utobbi jobban "bejön"!
Lyna

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 21:30

pia vs. drog:
Bár nekem nincs igazán tapasztaltom a drogokról, de de az a tapasztalatom, hogy a piás emberek balhéznak randalíroznak és hánynak, míg a másik oldal boldogan mosolyog (néha túlságosan is :) ) és haverkodnak. tehát én inkább vagyok velük, mint az ittasokkal...
TommyJ
SH Leader

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 21:26

Hallottam egyszer egy olyan elméletet, hogy azért tiltják a drogokat ennyire az alkohol és a dohány ellenében, mert
a, nem tudják megadóztatni
b: nem érdekük megadóztatni. Jobb nekik így mert többe kerül és feketepiaci...
Ezen én elég sokat gondolkoztam, de nem is tudok megoldást találni a dologra. De elég jól nézne ki jövedéki adós zárjeggyel ellátott zacskókkal rohangszni :)
TommyJ
SH Leader

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 20:19

Szerintem arrol nincs igazan ertelme, beszelni, hogy legalis nem lagalis, azzal sehova nem jutunk ...
Vendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 19:52

miért hol legális???

és most ne a zöld-röl vitázzunk mert nem az a fö veszély!

BÁR sokak szerint (közvélemény) a zöldtöl kezdi mindenki aztán már nincs is megállás a herkáig :!:

tovább :arrow: :arrow: :arrow:
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 19:45

És ugye azért azt is vegyük figyelembe, hogy az egész amiröl szó van, Magyarországon még illegális, és valószinüleg még sokáig az is marad (attól függetlenül hogy mindenki tudja, hogy mi a "helyzet")

És ugye ami tiltott, arra nagyobb az érdeklödés is (lásd.: Amerika - alkohol tilalom...), és persze rögtön körészervezödik a fekete piac, stb...

ezt most miért is irtam :?: Csak hogy legyen még egy kiindulási szál a témához... :D
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 18:29

hi!

üdvözlök mindenkit és tényleg maradjunk meg normális keretek között, bár tudom ez nehéz lesz de sikerülni fog, vagy ha nem majd nagyon MODERÁLOK :evil:

Kezdjük talán azzal hogy minek is párhuzamot vonni a pia és a drog között. Én biztos vagyok abban hogy van olyan ember akinek közösségibb érzést jelent lemenni kocsmába sörözni mint spanglit tologatni.

Ha megnézzük a magyar helyzetet az kicsit aggasztó minden oldalról megközelítve. Bár nagy emberek szokták emlegetni azt a szót drogkultúra.

Akkor talán egy kérdés milyen az a fiatalokból álló közösség ahol a drog fogyasztása kulturált keretek között mozog :?: Mitöl függ az hogy ki kultúrált és ki nem :?:
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 17:54

Igazad lehet... Én mégis azt mondom, hogy jobb egy spangli, mint 1 korsó sör. Sokkal inkább közösségi élmény (ki az a marha, aki egyedül teker? :mrgreen: ) és még agresszív se lesz tőle senki...
Vendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 17:15

A Drogok rosszak!!!Ne csináljátok gyerekek,kérlek benneteket!Sirba visz mindenkit! :twisted: !
na megint inteligens hozzászólással vagytok gazdagabbak :lol:
ClubFreak
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 15:35

[url]http://www.lycaeum.org/

Angolul ugyan, de hatalmas knowledge base a "dolgokról": hatásmechanizmustól a "trip report"-okon át a további linkekig minden. Senkit nem beszél rá a cuccra, senkit nem beszél le róla, egyszerűen azt a bizonyos tájékoztatást próbálja megadni...[/url]
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. május 6. 15:26

Ezt a szemétséget... Ezt a szép hosszút én írtam, mégis 'vendég'-ként szerepel... No mind1, max könnyű lesz letagadni, ha nekemestek miatta :lol:
Norbert28
SH Függőőőő

ElőzőKövetkező

Vissza: A partik és a zene világa