LOL... most akkor csöves kompresszort ajánlasz, vagy plugint?
amúgy a masterelés nem az arányok beállítására van, arra ott a keverés. A profi masterelésnél, meg általában az egyik legfontosabb szempont az idegen fül szerepe, és az, hogy a zene lehetőleg minden hangrendszeren jól szóljon. egy TV-n is, egy walkman fülhallgatón is, egy házimozin is, meg egy hifin is. EQ-zás, kompresszálás, Limitálás, és fül ahogy mondani szokás

Semmi varázslat. ha meg lehet határozni akkor kb 5-10% ot számít abból, hogy hogyan fog szólni a kész zene.
Éppen ezért a zenének már a masterelés előtt NAGYON jól kell szólnia. A keverésen sokkal sokkal több múlik, csak az emberek valamiért mindíg a masterelést emlegetik (ha a keverésre gondolnak akkor is). Úgyhogy egy jól kevert anyag esetében a masterelés nem fogja elszúrni az arányaidat, max levágja az 50hz alatti hangokat, hogy ha egy házimozin hallgatják a zenédet, akkor ne az ablak zizegését hallják a zenéd helyett

meg kicsit fölhúzza a tompán szóló magasokat, és ad a cuccnak egy kis dinamikát, meg erőt a kompresszorral, és a limiterrel.
egyébként visszatérve arra, hogy egy jól szóló etalon zenéhez hasonlítod a saját zenédet munka közben... szerintem egyáltalán nem hülyeség... mivel amíg megírod a zenét, elég sokáig leszel kénytelen hallgatni, és a füleid úgy hozzászoknak, hogy már nem fogod hallani ha tompák a magasak, ha túl húztad a mélyeket, vagy ha nincs közép.. erre jó az ha belehallgatsz egy etalon zenébe, ami helyre rakja a füledet, aztán visszatérsz a te zenédre, és máris hallani fogod, hogy hoppá de félrekevertem.
Ez a módszer nem arra van, hogy ugyan olyanra keverjed a cuccot, mint a másik zene, hanem arra, hogy halljad, hogy hol is vannak a te hangjaid, és megérezzed az aránytalanságot, és tudjad azt, hogy a hangjaid hol vannak ahhoz képest, AMILYET SZERETNÉL. így könnyen észre veszed a hibákat... úgy meg nem biztos.
A profi hangmérnökök is hallgatnak referencia zenéket azért, hogy belőjjék a fülüket, vagy "hozzáállítsák magukat" az adott hangrendszerhez.
amúgy is, nem csak az elektronikus zenében (ahol sok esetben a zene szerzője, előadója, és hangmérnöke ugyan az a személy) létezik a masterelés fogalma... gondolod, hogy michel jackson, vagy egy kántrí zenész, egy rock banda, vagy egy szinfónikus zenekar maga végzi a masterelést? mert szerintem ha egy brácsást leültetnél egy ssl pult elé, lehet hogy kicsit zavarba jönne
ha már csak ezt vesszük alapul, akkor egyenesen is következik az, hogy a masterelést nem a zenésznek kell végeznie.
Egy másik fontos dolog, hogy a zenészek 99,9%-a sem olyan rutinnal, sem olyan füllel, sem olyan stúdióval nem rendelkezik, hogy egy profi keverés+mester kombót (kompót

) meg tudjon csinálni.
a lényeg meg amúgy is a zenén van... a keverést, meg a masterelést megcsinálja helyetted egy profi hangmérnök pár ezerért... viszont a jó zenéket nem, úgyhogy azé én véleményem az, hogy bár mindenki szeretné ha jól szólnának a zenéi, ami egy bizonyos szintig rendben is van, és fontos is. De szerintem elsősorban inkább a zeneírással kéne foglalkozni, és nem a masterelésen, és hasonlókon kattogni
(most írhatnám, hogy nem azzal kéne foglalkozni, hogy hova rakjam a hangokat térben, de azt rajtam kívül csak 2 (3?) ember értené

)
Break on through, this is not the end...