Hangosítsunk európai (?) színvonalon

Ha érdekel a technika, ami mögötte áll

Hozzászólás Dátum: 2002. augusztus 14. 19:42

vagyis valami ..ilyesmi.......
..mittomén...

:? 8O :)
danny
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. augusztus 14. 19:41

hmm

én úgy tudom nem a hallg.tér közepe lesz üres, mint mondjuk egy 5ms-os késleltetésnél a két csatorna között: szóval nem a sztereo két ága csúszik el, hanem csak simán fáziskioltások keletkeznek a két csatorna között.

asszem olyasmi ez mint a fésűszűrő: egy HP és LP megy párhuzamosan és ahogy a közös frekivezérlőt használod, tekered úgy tompul, élesedik a kép.

nagyjából olyasmi mint amikor a reason subtractorján a fázist tekergeted...
danny
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. augusztus 12. 21:44

Ebböl az irásból én is jó nehezen vettem ki, hogy mi a kérdés... :)

Egyébként meg szerintem úgy is meghallod ha forditva kötöd be a hangot, mert a mélyfrekik valahogy nem lesznek a helyén.(Tapasztalat szerint 'üres' lesz a halgatási tér közepe...)
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. augusztus 12. 14:05

csak egy kérdés, hátha vki tudni, ismerni:

forgófej résvesztesége során(DAT-nál) mikor fáziseltolódás lép fel (azimuth-hiba asszem) állítólag a problémát vmi sztereo goniométerrel mérik le és a fázishibát ezzel a cuccal (ami egy szögmérő) 0-ra korrigálják.

Kérdésem: ha az erölködőm hangfalait fordítva kötöm be (megcserélődik a fázis), a sztereokép fáziseltolódását vajon le tudom mérni egy ilyen goniométerrel?

uh-uh, mire a végére jutok nagy nehezen én is megértem :roll:
szóval asszem már rá is jöttem mert a válasz valószínűleg igen(mivelhogy logikus). na mindegy,csak ennyit syerettem volna megtudni.
danny
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. július 31. 22:54

Olvastam még róla egy régi stereo újságban, meg a Billy istenitette néha unalmas informatika óráink alatt.

Tényleg jó, tényleg egyedi, viszont ha jól tudom az ára sem tartozik a középosztályba...

Mindenképpen érdemes meghallgatni, egy egy ilyen hallgatási teszt után jön rá az ember hogy mégsem olyan unalmas egy klasszikus zene, vagy mondjuk egy spanyol gitárszólam... :D
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. július 31. 1:26

XGOD
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. június 13. 0:46

azért én ajánlanék pár webcimet is, jó?
www.zaj.hu
www.reflex.hu

és egyébként meg még azt sem mondtad hogy hol akartad használni (kocsi, szoba, szabadtér...)
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. június 11. 10:53

HELOOOO ki tud hangfalakat???? irjatok méretet és árat is
Marco
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. június 11. 10:50

Hello mindenki!

Azt szeretném megkérdezni hogy mennyibe kerül egy 500w-os hangfal, hol lehet ilyen cucok után érdeklödni? IRJATOK
Marco
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 21:45

jó persze bele lehet kötni mindenbe de azért te is nagyon jól tudod hogy miről beszélek. :o
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 19:43

Sanyika, ne felejtsd el hogy hifit az ember nem 1 évre vesz, és pár év alatt bövülni is tud az ember zenei izlése, föleg hogyha a maga eredetijében hallgatja meg azokat a zeneéket, amiket eddig unalmasnak tartott...

na meg aztán nem kell lehúzni az mp3-at, tudok neked olyan tömöritett zenét mutatni, hogy szinte lebegsz a sztereo terében, és még a hangszereket is külön tudod választani, pedig nem két szinti szól (hanem tiz hegedü... :D )
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 18:17

hálás feladat :D és nagyon szivesen :!:
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 18:15

Monnyuk a tornyon nem igazán mp3 szólna és el se tudod képzelni, hogy milyen zenéket vagyok képes meghallgatni, ha nincs rá fültanu:) Na jó, annyira nem gáz, de tény, hogy nem mindig csak zúzok...

De tényleg, Sanyika, te nagyjából vágod ezeket a dolgokat, ha összejön a zseton, majd jössz és segítesz vásárolni:)
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 18:12

Hát persze nagyon jó az Onkyo de neked minek Norbikám?? Dj Rush mp3-ba tömörített live mixeit fogod hallgatni az esetek 99%-ában és nem Vivaldit szóval neked aszem a technics is megteszi. De most komolyan
miért kell a huu de profit megvenni mikor úgyse hajtod ki, úgyse hallod a különbséget és ráadásul úgy is szana szét hajtod az egészet mert nem tudsz ellenállni az erősítő oly hívogató hangerőszabályzójának.
Szerintem egy technics & jamo (lásd csab) rendszer is tökéletesen megfelelő otthoni zenehallgatásra.
Sanyika
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 14:12

Az üzlet újlipótban, vagy a Pannónián, vagy a Tátrán...
Cimborámnak pont egy Onkyo+Joma szettje van, jazztôl technóig sokminden pörög benne, hiba nélkül, szt a szomszédok meg harmad-negyed hangerôn ki a negyedikrôl rendszeresen :twisted:
robi roboter
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. június 10. 12:49

Az ár -ésszerű határok között persze- nem (lesz) probléma, eccerűen csak nem akarok úgy járni, mint a Halál 50 órájában (asszem ebben volt) a tank-sofőr: "én csak vezetem. hogy mitől megy, nem tudom...":)

Az Onkyo-ról egyébként hallottam már én is, de elég sokfélét... Sárbagyalázástól az istenítésig szinte mindent... Na most akkor jó az Onkyo vagy nem?
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. június 9. 23:47

Norbi: Überamatörkezdözenehallgatóknak, akik még olcsón is szeretnének kihozni egy normális (?) hifit otthonra, ajánlott bemászni egy onkyo boltba és kiválasztani a számára szimpatikus terméket...

nem akarlak márkára rábeszélni, de érdemes ellátogatni az Annex-be (valahol a körütról nyilik, de ha kell megnézem a cimet ) és ott egy cd/erösitö szett mellé még egy jobb jamo vagy olcsóbb B&W is belefér, és a végén még akusztikus zenét is fogsz hallgatni...:)
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. június 7. 14:26

Amatőrségemről legyen elég annyi, hogy kis gondolkodás után meg tudom különböztetni a CD-lejátszót az erősítőtől...:) Odáig már eljutottam, hogy az erősítő legyen egy adaggal gyengébb a hangfalaknál, de aztán annyesz... És ennyiből, ugye, nem fogok otthon normálisan zenét hallgatni...
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. június 7. 14:22

Üdv, jónépek, az überamatőr megint idetévedt... A következő kérdésem lenne: valamikor ősszel-télen aktuálissá válik végre (legalábbis nagyon remélem) valami zajdoboz összehozása otthonra... Viszont én tényleg nagyon-nagyon hülye vagyok a dologhoz. Hogyan érdemes nekiállni? Mire kell figyelni? Milyen márkák, stb? Meg egyáltalán...

Mindennemű segítségért nagyon hálás lennék...
Norbert28
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2002. május 22. 0:25

Most, hogy mondtad, meg is néztem, hogy annó költözés utánn jól dugtam-e össze a kábeleket :lol: , bár valszeg meghallanám közelről, ha "összedolgoznának" a membránok... :lol:
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 21. 22:24

ez persze szubjektív hiszen nem biztos hogy egy lemezjátszóval is azt adja vissza a cucc mint géppel vagy cd-vel :)

nekem egy sony erölködőm van meg egy pár széthajtott régi akai melynek persze új korában sem volt meg azon tulajdonsága hogy visszaadja azt a karakterisztikát ami fel van rajta tüntetve. :)

de tényleg: a membrán körbetekercselése állítólag pozitív a vezetőképesség miatt(jaaa és az sem mindegy melyik villát dugod a tápnál az ajzatba, hogy nem legyen fázisfordítás)
danny
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 21. 21:12

Ja tudom és az a zérdekes, hogy olyan fehérvári zenész, aki nagy teljesítményen szokta nyomni nem tud jól behangolni a nyagyobb teljesítményű felszereléssel (minőségi erősítővel: techniks), mert a három hangváltó(ami valójában összesen három LP/BP/HP filtenek felenek meg) és a hangszórók rosszul illeszkedő átviteli karakteriszitikája jobban eltorzítják a jelet, mire a fülhöz ér, mint a kisebb teljesítményű testvéreik.

Ezért is ajánlják a profik is a kétutas lyamahákat szerkesztéshez... :wink:
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 21. 20:51

To Danny: Hidd el furcsa látvány voltam, nyakamban egy 30 kilós dobozzal rohangálva... :D Ezzel csak azt akartam mondani hogy még a fürdöszobában is behallgattam a dolgot, de már a szekrénybe is beügyeskedtem, hátha.
A legjobb elhelyezés ettöl függetlül még mindig a standard 'berakom a sarokba, és lesz ami lesz'...

To Nov'.: Nem (csak) a telljesitmény számit. Most számolhatnám hogy összesen kb.: 400 W-ot hajtok meg kb.: 300W sin. kimenö telljesitménnyel, de biztos hogyha beraknák ezután két ekkora (telljesitményü) Reflex (márkájú) dobozt, elsirnám magam... :cry: :D
Csab
Site Admin

Hozzászólás Dátum: 2002. május 21. 20:44

Nekem egy pár, 2 utas, NOMINAL POWER 25Watt teljesítményű MARK 10 típusú hangláda csodám van. Érdekes azzal nem hozok létre álló hullámot. :D Bár a kinti 3 utas videótonokat is szoktam edzeni 120/90Watton, egy-egy zenedarabnál.
Az a trükkje, hogy megtanultam halgatni a kicsiket és tudom, hogy mikor jó a basszus és mikor jó a zene hangolása. Azért biztos, ami biztos meg szoktam halgatni a kinti technikán is. :lol:
Amúgy a szobámban közelterűek a dobozok és kitapasztaltam, hogy mennyire a fejemtől kell lenniük és akkor tökéletesen szólnak. Bár nem a szomszédok idegesítésére szoktam használni a hangtechnikát. Bár néha rájuk férne ... :twisted:
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. május 20. 23:28

csak-csak kísérletezni kel:)
info: az emberi fül nem lineáris hanem görbült karakterisztikájú, ezért van hogy közelről hallgatva a földön lévő hangfalat, az szétnyomja az arcod, ha meg leguggolsz hozzá eltűnnek a mélyek. Szerintem nem az egyenesfalú szobáddal van a baj hanem biztos azzal hogy nagyon polygon. De tényleg, azt ne mondd hogy szabályos 4oldalú 4-zet.Az enyém sajnos tégla egy beugróval a galéria alá így a zenék abszolút máshogy szólnak mint a nagyszobában. A fő probléma viszont tuti hogy a falról visszavert 100Hz körüli cucc, így én frankón kibélelném még üveggyapottal. Ha máshogy nem megy, keresd:

Ujházy László: A hangforrások akusztikája

Hangfalak konkrét elrendezése nem található benne, viszont majdnem minden hangszer - adott frekvenciájával, formánsaival - meg van említve élőhangzásbeli elhelyezkedés szempontjából (erre nyugodtan asszociálhatsz ha elképzelsz pár élő zenészt a szobádban)
danny
Törzsvendég

ElőzőKövetkező

Vissza: Tech rovat