Én is támogatom ezt a topikot, örülök neki.
Pár dolog, ami hirtelen eszembe jutott:
EU szinten is foglalkoznak ezzel, nemcsak NAGY dolgokban, hanem mindenki számára elérhető változásokban is. Pl:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7772412.stmA régi típusú villany körték gyártásának és forgalmazásának a megszüntetése. Több ország máris csatlakozott ehhez a programhoz.
Én legelőször a 80as években találkoztam kollektív-szervezett szelektív hulladék gyűjtéssel. Mondanom sem kell, hogy Svájcban

egy pici faluban. Volt egy terület kijelölve, ahová szépen mindenki elvitte a papírt, műanyagot, üveget, fémet stb. Ami nagyon tetszett, és aranyos volt, az, hogy még egy falut szolgáló komposzt terület is volt, mini faházikóban ásó, kapa, mittudomén mi más, és vihetted a bomló hulladékot, áshattál egy kis gödröt, és trallá, köztrágya gyártás beindul.

Tudom, ez kirívó, de tetszett.
Angliában a 90es évek elején kezdték el komolyabban venni a szelektív hulladék gyűjtést. Közértek gyorsan bomló neylon szatyrokat hoztak forgalomba. (az átlag műanyag bomlási ideje 600!!!! év, ha jól emlékszem.... :( ). A lakótelepek, bevásárló központok parkolóiba kijelölt, speckó kukákat helyeztek el, ahová mindenki vihette az újrahasznosítható dolgokat. Tudom, országonként más a lehetőség, nem is azért írom, hogy így kell lennie, tényleg csak elmesélem, akit érdekel. Ezután a helyi "önkormányzatok" átvették a szelektív szemét begyájtésének a feladatát. Igen, ezzel magasabb lett a közadó is. Morgás is volt, de az angol nép alapjában szófogadó-törvénytisztelő, pár év és beindult szépen. Kéthetente jön a "zöld" kukás autó, kapunk környezetbarát zsákokat, színkódos, papír, fém, üveg, műanyag és zöld-azaz kerti hulladékot gyűjtünk. London és a nagyobb városok belvárosi kukáit biztonsági okokból meg kellett szüntetni, először az IRA majd a Alkaida terror események miatt. Igen, gyakran térdig lehet McDnaldsos és más hulladékban járni a londoni metrókon, itt is vannak ökrök, akik simán ledobják, ha már megették a kajájukat stb. Autóból is kidobja néhány barom a szemetet, csikket, rágót. Ilyen szerintem mindenhol van. Illetve nem.

Szingapúrban nincs, mivel kemény bünti jár mindenért, még meg is bambuszozhatnak! (botütés, mint Döbrögit!

).
a közelmúltban vezették be itt a közértekben azt, hogy dupla pontot adnak annak, aki saját szatyrát viszi vásárláshoz. Pár helyen már fizetni kell a neylon szatyorért.
London egyik menő kerületében az önkormányzat azt vezette be, hogy minden háznak felbecsülik, hogy mennyi kuka szemetet gyújthet, és ha túllépik a keretet, büntetést kell fizetniük. Csipp (1-vagy 2 p?), van a kukákba helyezve, ami érzékeli a súlyt. Természetesen a "zöld" hulladékot korlátlan mennyiségben elviszik tőlük.
Azért itt sem csupa rózsás a helyzet. Volt egy dokumentum film arról, hova kerül a zöld szemét. Elvileg azt hírdetik, hivatalosan, hogy itt, Angliában újrahasznosítják. Kiderült, hogy vannak leleményes kerületi önkormányzatok, akik eladják ezt a szemetet ú.n. fejlődő országoknak, vagyis Kína- Thaiwan pl.

, ahol kipiszkálgatják az esetlegesen használható cuccokat. Lásd gettómilliomos-a konyhajelenet, ásványvíztöltés
Na jó, ennyit egy lélegzetre, túl sok lett így is.

"People need good lies. There are too many bad ones."
Kurt Vonnegut