Környezettudatos életmód

Aminek nincs kategóriája, az idetartozik. A napi hülyeségek, poénok, meg amit csak gondolsz. Itt aztán nem nagyon lesz moderálás :)

Hozzászólás Dátum: 2009. március 23. 12:47

'On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody.'
danesz
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2009. március 22. 14:23

ma van a víz vilagnapja ! ennek apropojakent takarekoskodjunk a vízzel ! erre egy nagyon jo megoldasi lehetoseg h a mai napon ecceruen:

NE FURGYE LE :lol: :D
'On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody.'
danesz
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2009. március 20. 9:59

Mi pl a munkahelyen is szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ott 3-4 száz pet palack simán összegyűlik egy hónap alatt. 2000 ft ért simán beviszem a tescoba. :)
"we are blind believers and weekend lovers"

http://www.soundhead.hu
Czimtom
Harder, Better, Faster, Stronger

Hozzászólás Dátum: 2009. március 20. 7:39

Ezek viszont jobb adatok, mint amit én kinéztem eddig a lakosságból:
http://www.alternativenergia.hu/minden- ... dekot/1761
http://www.alternativenergia.hu/sikeres ... 8-ban/1766
TommyJ
SH Leader

Hozzászólás Dátum: 2009. március 20. 1:22

Global warming: Bring it on :)

http://www.youtube.com/watch?v=CZGvCvrcedA

Sokat beszelgettunk mar errol az egeszrol egyik baratommal es bar nem ertek vele egyet, mindenesetre van abban valami, hogy igenis csesszuk szet az egesz bolygot, aztan ha kihalt mondjuk az emberiseg fele/haromnegyede majd eszhez ternek az emberek...

Reszemrol annyit teszek, hogy a muanyag uvegeket osszetaposom, a szemetet mindig kukaba dobom (a csikket nagy ritkan - foleg reszegen :D - a foldre), bicajjal jarok es osszessegeben probalok vigyazni a kornyezetemre bar itt a nyockerben atomsiralmas a helyzet :(

Szimpatikus lenne egy olyan kezdemenyezes ami arra osztonozne az osszes boltot, hogy ujrahasznositott papirszatyrokat adjanak muanyag helyett. Erre a programra nyugodtan kolthetnek az adomat :)
Sea-you
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 16:54

hogy fognak utálni engem a tecsóban, amikor majd beviszek egy papírhordót fullon sörösdobozzal, préselve persze. December óta az ötödéig sikerül megtölteni, azt van benne már párszáz. :lol:
Mia san Mia
KépKép
zoo
chinpira

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 15:59

Na, végre egy kis fejlődés, ez már svédeknél is bevált (meg még gondolom jó pár helyen), ott 50 öré-t adtak egy dobozért . Amúgy hallottam egy olyat még régebben rádióból, hogy meglepően jók az eredmények nálunk szelektív gyűjtéssel kapcsolatban, nagyon jól fogadták az emberek, és egész jól működik a dolog.
Samöh
TecktonikKilah'

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 15:39

tesco oldalárol 2009. január 23-tól az ötösével visszaváltott PET palackokért 5 Ft-ot az alumínium dobozokért 10 Ft-ot fizetünk vissza

http://www.ecotesco.hu/?menu=cikkek&cik ... 2&rovatid=

megyek ráálítom a témára az ovisokat:)
loker55
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 15:38

Ha jól tudom csak összenyomva fogadják el.
1db PET palack = 5 Ft. 3db fém üdítős doboz = 10Ft ,de nem biztos, csak úgy emlékszem ezt olvastam valahol anno.
"Az élet egy nemi úton terjedő halálos betegség"

http://www.interpressmagazin.hu
qwertiop
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 15:31

Ez komoly. Összenyomva is? Mert ha igen akkor ezentúl nem a szelektívbe viszem.
"we are blind believers and weekend lovers"

http://www.soundhead.hu
Czimtom
Harder, Better, Faster, Stronger

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 14:12

egy ideje mar mukodik, es igaz a hir.
" A mi utunk más volt: a jó, és igaz nemzeti jellemvonások klasszikus igenlése. Nagy fizikai tisztelgés az élet fantasztikus lehetőségei elött."
Papi
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 13:21

arról mit tudtok h állitolag a tescoba viszaveszik a pet palackokat 5ft ért?
loker55
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 13:08

amugy van am ezzel a hulladekfeldolgozassal is problema, mer ugye az ilyen szemetegetok, meg a nagy regionalis hull. feldolgozok mind abban erdekeltek h minel tobb nyersanyagot kapjanak a gazdasagossag miatt, szoval ez az egesz rendszer nem a hulladek megelozesben erdekelt egyaltalan, hanem a novelesben.

bar az azer megiscsak jobb h legalabb a hasznosithato hulladekok nem lerakokba kerulnek..
danesz
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2009. március 19. 12:18

Henrik: a lentebb beszelt szemettaroloknak lattam egy ujabb verziojat. ugyanaz a 3. keruletes hezagos tarolok, egy szemeteszsakkal megspekelve. itt azert lathato mar az akaras. :Dellenben semmit sem ernek vele, mivel a szel ugy fujta mint repteren a szeliranyjelzot :)

mas: sokan ezt sem tudjak: Tescoban atveszik a fem dobozokat,sot fizetnek is erte. Feltetele,h ne legyen szetpreselve (uditos, soros). Pest megyeben az ASA minden honapban, 1 alkalommal elszallitja az osszegyujtott muanyag dobozokat, flakonokat.
" A mi utunk más volt: a jó, és igaz nemzeti jellemvonások klasszikus igenlése. Nagy fizikai tisztelgés az élet fantasztikus lehetőségei elött."
Papi
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 22:31

Babel írta:a közelmúltban vezették be itt a közértekben azt, hogy dupla pontot adnak annak, aki saját szatyrát viszi vásárláshoz. Pár helyen már fizetni kell a neylon szatyorért.
)

en pont burger kingnel csinaltam meg azt h az elozo nap kapott zacskot vittem el es adtam oda a csajnak h ebbe tegye a hamburgert , nem kell nekem megegy zsak.. nezett nagyot es kb ennyit mondott h ' ilyet se kert meg senki' :lol:

mondjuk itt azer belem lehetne kotni h az igazi kornyezettudatos ember nem is megy burger kingbe meg mcdonaldsba , de hat van meg mit csiszolni :D
danesz
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 18:56

jut eszembe: tobb ezer uveget raktam mar felre, amik a 7vegekrol osszejottek (nem visszavalthatos), es remeltem h majd lesz vki aki atveszi v elszallitja v vmi..utanna is neztem, es aki kornyezetvedelemmel foglalkozik o mondta, h nem szallitjak el mert draga a szallitasa..tehet nem eri meg nekik...ugyh marad a kuka,met mar nincs hova raknunk..
ez a masik, h ez mind penzbe kerul, es nincs aki penzelje az ien dolgokat..ezert nincs annyi szelektiv kuka, meg sima kuka sincs,nemh szelektiv...
"You have big dreams in life. Try your best and you shall achieve them soon. "

"Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket"
Boris the Blade
Sneaky fuckin' Russian

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 18:47

Én is támogatom ezt a topikot, örülök neki.
Pár dolog, ami hirtelen eszembe jutott:
EU szinten is foglalkoznak ezzel, nemcsak NAGY dolgokban, hanem mindenki számára elérhető változásokban is. Pl: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7772412.stm
A régi típusú villany körték gyártásának és forgalmazásának a megszüntetése. Több ország máris csatlakozott ehhez a programhoz.
Én legelőször a 80as években találkoztam kollektív-szervezett szelektív hulladék gyűjtéssel. Mondanom sem kell, hogy Svájcban :D egy pici faluban. Volt egy terület kijelölve, ahová szépen mindenki elvitte a papírt, műanyagot, üveget, fémet stb. Ami nagyon tetszett, és aranyos volt, az, hogy még egy falut szolgáló komposzt terület is volt, mini faházikóban ásó, kapa, mittudomén mi más, és vihetted a bomló hulladékot, áshattál egy kis gödröt, és trallá, köztrágya gyártás beindul. :D Tudom, ez kirívó, de tetszett.
Angliában a 90es évek elején kezdték el komolyabban venni a szelektív hulladék gyűjtést. Közértek gyorsan bomló neylon szatyrokat hoztak forgalomba. (az átlag műanyag bomlási ideje 600!!!! év, ha jól emlékszem.... :( ). A lakótelepek, bevásárló központok parkolóiba kijelölt, speckó kukákat helyeztek el, ahová mindenki vihette az újrahasznosítható dolgokat. Tudom, országonként más a lehetőség, nem is azért írom, hogy így kell lennie, tényleg csak elmesélem, akit érdekel. Ezután a helyi "önkormányzatok" átvették a szelektív szemét begyájtésének a feladatát. Igen, ezzel magasabb lett a közadó is. Morgás is volt, de az angol nép alapjában szófogadó-törvénytisztelő, pár év és beindult szépen. Kéthetente jön a "zöld" kukás autó, kapunk környezetbarát zsákokat, színkódos, papír, fém, üveg, műanyag és zöld-azaz kerti hulladékot gyűjtünk. London és a nagyobb városok belvárosi kukáit biztonsági okokból meg kellett szüntetni, először az IRA majd a Alkaida terror események miatt. Igen, gyakran térdig lehet McDnaldsos és más hulladékban járni a londoni metrókon, itt is vannak ökrök, akik simán ledobják, ha már megették a kajájukat stb. Autóból is kidobja néhány barom a szemetet, csikket, rágót. Ilyen szerintem mindenhol van. Illetve nem. :) Szingapúrban nincs, mivel kemény bünti jár mindenért, még meg is bambuszozhatnak! (botütés, mint Döbrögit! :D ).
a közelmúltban vezették be itt a közértekben azt, hogy dupla pontot adnak annak, aki saját szatyrát viszi vásárláshoz. Pár helyen már fizetni kell a neylon szatyorért.
London egyik menő kerületében az önkormányzat azt vezette be, hogy minden háznak felbecsülik, hogy mennyi kuka szemetet gyújthet, és ha túllépik a keretet, büntetést kell fizetniük. Csipp (1-vagy 2 p?), van a kukákba helyezve, ami érzékeli a súlyt. Természetesen a "zöld" hulladékot korlátlan mennyiségben elviszik tőlük.
Azért itt sem csupa rózsás a helyzet. Volt egy dokumentum film arról, hova kerül a zöld szemét. Elvileg azt hírdetik, hivatalosan, hogy itt, Angliában újrahasznosítják. Kiderült, hogy vannak leleményes kerületi önkormányzatok, akik eladják ezt a szemetet ú.n. fejlődő országoknak, vagyis Kína- Thaiwan pl. :D, ahol kipiszkálgatják az esetlegesen használható cuccokat. Lásd gettómilliomos-a konyhajelenet, ásványvíztöltés :D
Na jó, ennyit egy lélegzetre, túl sok lett így is. :)
"People need good lies. There are too many bad ones."
Kurt Vonnegut
Babel
A Protekciós Tiszteletbeli

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 18:08

danesz
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 17:42

Peti írta:Annak idején Ausztriában már alsó tagozatban szelektív halladékgyűjtés folyt a falusi iskolában, beléjük is verték rendesen, én meg akkor találkoztam ilyennel először 15 évvel ezelőtt...

azokban az országokban, ahol jelentős hegységek vannak sokkal jobban figyelnek a környezetvédelemre.
még ha a nyugat-nyugatot hasonlítod össze, akkor is.
amit az égiek lezúdítanak baktériumokat a földre eső formájában, az a hegyekben hatványozódva megmarad, hála a gleccsereknek és a fagypont alatti hőmérsékletnek.
ezt az eső amint kimossa, szépen fokozatosan belecsúszik a hegy alatt levő kis patakba, ami dögivel továbbítja az apróbb falvakba/városokba.
anno volt egy ilyen story. egy faluban több százan lebetegedtek, de senki nem tudta, h. mitől. a környező gyárakat okolták az ilyenkor szokásos módon. majd mintákat vettek a vízből és kiderült, h. hoppá, nem épp emberi szervezetnek való. ahogy közeledtek az ominózus hegység felé, annál szarabb volt a víz minősége.
lényeg a lényeg, mivel alapból szarabb helyzetben vannak a dimbes-dombos országok ilyen szempontból, így próbálják beléjük súlykolni minél fiatalabb korban, h. védje a természetét, ami körülveszi.

szelektív hulladékgyűjtéshez annyit, h. bár a közelünkben nincsen (a "szemetet" és a műanyagflakonokat különválogatjuk), de ahol van, ott azt mondják, h. elég gyakran tele van és már nem fér bele semmi.
ami egyrészt jó, mert látható, h. más is szelektál, egyfelől rossz, mert még a greenpeace atyja sem fog x száz métert sétálni egy másik hulladékgyűjtőhöz.
SIEMPRE FIELES e INMORTALES COMO EL TIEMPO, INALTERABLES COMO LA HISTORIA, que tienen un nombre propio: ULTRAS SUR
Vinc
rézandrás

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 17:27

sickbox360 írta:a kérdés az, hogy ezek valóban javítanak a helyzeten, értem itt az ipari szennyezést, ami nem összehasonlítható ezzel.

Én ezt úgy látom, hogy ha a lakosok tömegesen elkezdenek odafigyelni és tenni a környezetükért apró szinten, akkor nemcsak annak a kevés környezetvédőnek fogja baszni a csőrét hogy mit csinálnak a nagyok. Ha a tiz- ás százezrek követelik egy gyár bezárását, vagy önkormányzat fellépését akkor nagyon nagy büntetéseket lehet kiszabni valakire valahol és nem merik megtenni, vagy folytatni a tájromboló dolgokat. Persze ez egy folyamat, de pl mindenképp érdemes nézni bizonyos nagycégeket, akik természetesen marketing szempontból is költenek ilyen dolgokra, hogy a vásárlók szimpátiáját megszerezzék azon cégek elől akik ezzel még nem foglalkoznak.
TommyJ
SH Leader

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 17:21

mentalitás: úgy fest, hogy nálunk is be lesz vezetve/meg lesz valósítva a szelektív hulladékgyűjtés, már most megy a lázadás az évi <10000 Ft. díjért.
önfenntartó házak: havernál volt a "klubjuknak" egy találkozója: alkeszklub
én: csajom hulladékgazdálkodó, teljesen le vagyok szabályozva :D
Mia san Mia
KépKép
zoo
chinpira

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 14:49

Remekül látszik itt is, hogy az emberek egyszerűen képtelenek a flakonokat kicsit összenyomni, mielőtt kidobják, a képen szemét 70%-a petpalack. Nálunk kb két évig gyűjtöttük a lépcsőházban egy gyűjtőbe a flakonokat, mindig 2 perc alatt megtelt, mert senki nem tudta összenyomva betenni. Egyre nagyobb betűkkel lett kiírva, hogy "nyomd össze mielőtt bedobod" stb, persze mindenki leszarta, aztán inkább megszüntették a gyűjtőt. :) Amúgy a sarkon lévő szelektív gyűjtővel ugyanez van, ott is hamar megtelik az össze-nem nyomott palackoktól a gyűjtő, és a vége az, hogy amit az ember odavisz és nem fér be, azt lebassza a gyűjtő mellé, és össze vissza fújja a szemetet a szél a környéken.
Samöh
TecktonikKilah'

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 14:35

TommyJ írta:Nahh, a kezdő postot igyekszem kétfelé bontani:
Először is maga a téma érdekel engem már lassan két éve és egyre inkább igyekszem belefolyni, mint információs téren és tenni is próbálok érte, amennyire lehetőségeim engedik. Nem világmegváltó dolgokra gondolok, de hiszek benne, hogy sok kicsi sokra megy: szelektiven gyűjtöm a szemetet, kihúzom a mobiltöltőt ha nincs rákötve a teló, energiatakarékos égőket vettem, nem kérek minden vásárlásnál műanyag szatyrot hanem zsebrevágva van nálam egy amit bármikor használhatok és igy tovább. Az érdekelne, hogy más miként vélekedik erről.

mi is szelektív gyűjtjük a hulladékot már elég régóta, nem kerül semmibe, sőt a cora most fizet minden visszavitt 5 db műanyag palack után néhány ft-ot. töltőkre szintén odafigyelek, amikor nem vagyunk otthon mindent kihúzogatok a konnektorból(tv,notebook,hifi,stb). szatyros témánál, ha nagybevásárlás van visszük magunkkal a ruha szatyrokat, többet el is bírnak, mint a műanyag, illetve van erre a célra egy ikeás kék táska is rendszeresítve. ezek tényleg nem nagy dolgok, nem kell hozzá fanatkiusnak lenni, a kérdés az, hogy ezek valóban javítanak a helyzeten, értem itt az ipari szennyezést, ami nem összehasonlítható ezzel.
Like that time in Grade 3 when a girl called me stupid face,
she really hurt me, why’d she call me stupid face?
Is my face stupid? How’s that even possible?
A person can be stupid but a face? That’s impossible.”
sickbox360
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 14:21

Olvastam egy közvéleménykutatást, miszerint a maximum átlagos távolság, amnnyit a megkérdezettek hajlanódak lennének otthonról megtenni a szelektív hulladékgyűjtőig a szeméttel, az 30 méter lenne...
Annak idején Ausztriában már alsó tagozatban szelektív halladékgyűjtés folyt a falusi iskolában, beléjük is verték rendesen, én meg akkor találkoztam ilyennel először 15 évvel ezelőtt...
Ben Dover
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2009. március 18. 13:21

Jajaja, azokkal a hézagos kukákkal van tele a harmadik kerület, legalábbis jó részük. :D
Amúgy abban igazad van, h a mentalitáson is kéne javítani, de azért látok ötletes dolgokat külföldön is. Pl a bécsi metrónál, ahol mielőtt odaérsz a mozgólépcsőhöz, szembesülsz egy 2 méteres cigarettával, körülötte meg homok/rács, ahova tudod dobni a csikkeket. Azt annyira odarakták, h eszedbe sem jut máshova eldobni. :D
Kép
"Ez a világ talán egy másik bolygó pokla" - Aldous Huxley

Turn On, Tune In, Drop Out!
henrik
advanced player & LPD agent

ElőzőKövetkező

Vissza: 'szabadesés' - minden ami agyeldobás, kikapcsolódás