Dátum: 2009. november 13. 1:14
azért mert olyan alkatrészekből van összerakva amivel - többnyire - nem lesznek kompatibilitási problémáid (lásd lenti FW vezérlő chip... rengeteget szoptam ilyenekkel amíg PC-m volt. Pl hogy konkrét példákat mondjak, a Focusrite Saffire hangkártya nem volt hajlandó működni ilyen chip nélkül. Próbáltuk Toshiba, Acer, Clevo, Dell géppel és asztali PC-vel egyaránt. 10 percenként szakadt a firewire kapcsolat, és újra kellett indítani a gépet. M-audio, és E-mu USB-s hangkártyák hangja folyamatosan pattogott, nagyobb proci terhelés mellett rendesen akadozott, az egekig kellett húzni a latency-t stb. ahogy került egy TXI FW kártya a (z asztali) gépbe a probléma egyből megszűnt.
a core audio összehasonlíthatatlanul jobb mint - nem hogy a direct audio de mint az - ASIO. Ennek legékesebb példája a sokkal kisebb latency ami lehet egy VST huszárnak nem számít, de pl egy zongorista vagy egy billentyűs fel akar játszani valamit akkor bizony nagyon sokat tud számítani az a pár ms... és ez csak egy példa.
Nyisd meg ugyan azt a project file-t ugyan azon a gépen windows és OSX alól. OSX alól kevesebb teljesítményt fog zabálni.
Egy mac sokkal kisebb valószínűséggel fog cserben hagyni a színpadon, mint egy PC. Persze egy jól összerakott XP sem fagyogat. De egy mac meg pláne, ráadásul azzal az XP-vel ahhoz foglalkozni kell. Én nem vagyok nagy zenész, életemben 1-2x álltam összesen színpadon, de ez alatt volt már részem kék halálban, ami után nem tudott bebootolni a gép... szerencsére a fellépés előtt 1 perccel, és nem közben, így az előttünk játszó Dj még tudott pakolni 1-2 lemezt amíg meggyógyítottuk a gépet (hozzáteszem ez egy csak zeélésre használt XP volt, rendszeresen karbantartva. internetet életében nem látott, így vírusokat, spyware progikat sem stb)
A Mac buta embereknek lett készítve. Így ezzel nem kell foglalkozni. Sokkal kevesebb karbantartást igényel, mint egy PC. Én 3 és fél évvel ezelőtt kivettem a gépet a dobozából, és azóta SEMMILYEN karbantartást nem végeztem rajta. se töredezettségmentesítés, se spyware, se vírus, se scandisc se reinstall, SEMMI. A gép pedig ugyan úgy süvít mint új korában. zéró lassulás (vagy esetleg minimális, ami nekem fel sem tűnt)
Hazajövök a meló után, és nem ezekkel kell foglalkoznom abban a néhány órában amim van, hanem a zenével tudok foglalkozni.
egyébként a legprimitívebb kérdés az, hogy "azé mer van rajta egy alma?"
Normális alkatrészekből összerakott laptopot nem fogsz sokkal olcsóbban kapni mint egy mac. nyugodtan megnézheted a jobb márkák nem belépő modelljeit... egy komolyabb dell vagy VAIO sem lesz olcsóbb (ha meg nem a magyarországi árakat nézzük, akkor a különbség még kisebb).
Egyébként meg nem csak a proci órajelet, meg a memória mennyiséget kell nézni. Itt kapsz cserébe egy multimédiás felhasználásra sokkal alkalmasabb, jobban működő kész rendszert, ami nem csak hogy jobb, de semmit nem kell csinálnod csak használnod.
De ha nem hiszed, akkor vegyél egy Acert, aztán majd vakard a fejedet mikor rádugsz egy MOTU hangkártyát, és nem akar vele rendesen működni...
Sokak számára elég komoly érv lehet a Logic, ami PC-re hosszú idők óta nem létezik.
Ez csak ami hirtelen eszembe jutott... ráadásul én nem is vagyok se profi szakember, se gyakorlott stúdiós. Olyan ember aki nálam sokkal többet, sokkal komolyabb dolgokra használja a gépét, nálam jobban ért hozzá biztos tudna mesélni még 1-2 dolgot.
Break on through, this is not the end...