mesterelés mestersége

Hozzászólás Dátum: 2003. december 13. 20:18

Megszereztem a Cubase SX 2-öt de a beepitett VST FX-ek nem nagyon jönnek be.
Tudnatok ajanlani profi delay-t, compressort, EQ, filtereket, stb.
Vannak kiemelkedöen jo (hires) effectek a kategoriajukban, vagy vegül is majdnem mindegyik jo, es csak a felhsznalon mulik, hogy mitt hoz ki belöle?
Swegi

Hozzászólás Dátum: 2003. december 13. 15:24

OK, köszi!

A hangképpel már elboldogulok, csak a komp lenne a lényeg, mert a Steinberges VSTDynamics nem vált be ilyen célra...

Próbálkozom...
Epox

Hozzászólás Dátum: 2003. december 13. 9:38

Epox írta:Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan is tudnám a kompresszálást úgy megoldani...

hasznalj mastering kompresszort.. (en a timeworks mast.c.-t hasznalom, jo meg a waves L2 is pl), viszont nagyon fontos h csak akkor lesz jo a dinamika, ha jo a hangkep.. ha megnezed a wavelab spektrumanalizatorat, es tul sok kiugro "tuske" van, akkor nem lesz jo a komp. hatasfoka.. ez igaz a nem hallhato tartomanyra is, a kompresszornak monnyuk a 12 hertzes hang is hang bar te nem hallod.

udv
a$
asthring.

Hozzászólás Dátum: 2003. december 13. 9:16

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan is tudnám a kompresszálást úgy megoldani, hogy a mély ne ölje meg a cisszegő magasakat, amikor megszólal, és kiállásnál ne legyen irdatlan hangerő növekedés az éppen szóló hangszereken.

A megoldás lehet Reasonben is, vagy pl Wavelabben VST effektekkel.
Azt szeretném kérni tőletek, hogy ha tudjátok írjátok le, egymás után hogy kéne beállítani a komp-okat.

Segítségeteket előre is köszönöm!

(azért addig is megpróbálom az alábbi reason-ös sok komp-os dolgot)
Epox

Hozzászólás Dátum: 2003. június 9. 23:27

Az Access Virus C virtuál-analóg szintinek van egy nem hivatalos honlapja: http://www.sunesha.nu/virusforum/index.php

Itt találtam egy hasznos dolgot, ami szerintem sokat lendíthet az elektronikus zenéink hangzásán - a topic egyébként a jó basszus dobok készítéséről szól:

You can use Wavelab, Halion, Cool Edit and Fruity Loops and so on... Best is Fruity Loops. You need control over the envelopes/pitch. Just take the attack from kick A....Then add the "Body" from kick B....Add a second attack sound from kick C....... Then EQ them, (pitch) fine tune them, compress them, - hey!!

By Manuel Schleis

Mellesleg a srácnak van saját projectje: http://www.vengeance-music.de/

Érdemes lehet megnézni ezt az oldalt is, és csorgatni a csorgatni valót a stúdió képeknél... - Tudom, hogy pl. egy Blank&Jones stúdióhoz képest ez sincsen sehol, de mégis...

És egy másik:
I saw a nifty little tip in Computer Music UK. Let's say that in the busy sections of your mix the kick is muddied. Whatever should you do?!

Try this: Open up you sample editor. Take a low booming kick and a higher kick that has a click at the beginning of the transient.

Cut the first part of the transient of this latter kick (you should be able to tell which part this is because, of course, it is at the beginning and is more jagged than the rest of the sample).

Merge this with the low booming kick (put it at the beginning). Now you have a low booming kick with a click at the beginning. This will cut through the densest mix.

This next one a well-known producer uses:

1) select a good sounding bass drum that has good power in the midtones. when selected, look at the waveform, take the highest point and put the beginning of your sample play there (it results in a 1khz clip you can't get with eq). when done, trim the kick, then remove the low freqs (let's say up to 500hz).
2) select another kick (808 style for example) with much low freqs, and remove the treble till 1khz.
3) put them in your arrange window and make a loop with them, both playing at the same time. Then put a delay on the lower kick, just 2 or 3 milliseconds.
4) merge them into one sample (kicks are always mono), if needed resample/rerecord the result.
5) First compress the new kick, with a 11ms attack, treshold -10/15db, and ratio 4 or 5:1, and NO release
6) eq it if needed (most of the time you won't have to)
7) you got a new bass drum, enjoy!!

Bocs, ha sok voltam...
Szathy
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2003. május 26. 22:47

Hali! Merre vannak olyan kompressork amik jok fruity loops 4 hez és fasza hangzást ad? valami ötlet is jöhet fl4ben hogy lehet minél jobb hangzást elérni.
Essential

Hozzászólás Dátum: 2003. május 23. 23:13

John.Evil
ÜberSH-fórumtag

Hozzászólás Dátum: 2003. május 23. 23:09

találtam nagyon jó compresszorokat. én ezeket használom:

-Waves C1
-Waves C4

ezeket felismeri a FL4 és jól szólnak :lol:
John.Evil
ÜberSH-fórumtag

Hozzászólás Dátum: 2003. május 21. 12:51

A Gates of mind vokáljával kapcsolatban lenne itten néhány kérdésem:

- a kis sistergést EQzáson kívül hogyan lehetne kinyírni? Bár ahogyan észrevettem még egy teljesen korrekt környezet - dob,cin,bass - is elnyomja, de azért mégis...

- az eredeti számban vocoderezve van az ének? Mert ott azontúl, hogy jól ki van panorámázva, nem csak egy szólam van. Ha igen, milyen szoftverrel érdemes ezt megcsinálni?

Kösz mindenkinek az ötleteket

Szathy
Szathy
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2003. május 18. 14:40

"KÁBÉ HANGISKOLÁJA
Svájcban hangmérnöklő emilbarátunk, KáBé mester megosztja velünk kiélezett kapitalista körülmények között szerzett hangtechnikai tudását. A sorozat egyre újabb fejezetekkel bővül, a szerzőnek fizetségül a lelkes olvasók egyre jobb felvételeinek hallgatása felett érzett apai örömöt ajánlottuk. "

http://www.emilrulez.hu/hangiskola.html
Code 79
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2003. április 17. 13:25

Szathy: a multiband kompresszorok úgyanúgy működnek, mint a hangfalakban a keresztváltók, azzal a különbséggel, hogy itt a váltópontokat (splittek) meghatározó EQ után külön kompresszorok vannak kötve. Ezeket a komikpkat úgyanúgy lehet állítgatni mint egy "sima" kompit, csak frekvenciasávonként akár más-más paraméterekkel (amiket John Evil is leírt). Az esetek nagyobb részében már kész, lekevert számokon érdemes alkalmazni (ha pl. nem szeretnéd hogy a lábdob kioltsa a crash-t); de ha mondjuk van egy komplex ambient texturád (szőnyeged), ami tartalmaz mondjuk egy mély színuszhullámot meg egy magas, csipogó hangot is, és az utóbbira más paramétereket szeretnél beállítani, szóval akkor is érdemes ebben gondolkodnod.

A hangkép "összeesése" szerintem abból adódik, hogy a keverőd 32biten, lebegőpontosan számol (azaz nem csak egyész értékekkel, hanem figyelembe véve a tizedesértékeket is), és amikor ezt exportálod 16bitesre, hirtelen eltűnnek, összemosódónak a halkabb hangok, frekvenciák. Gondos EQ-zással, kevesebb sáv alkalmazásával szvsz ennek a hatása csökkenthető. Vagy, exportálhatsz 32biten is és utólag a SoundForge-ban csökkentheted a bitmélységet.
r.cM
count M
Friss hús

Hozzászólás Dátum: 2003. április 17. 8:20

Waves C4, MeCompressor
ezek ilyenek
de az az igazság, hogy még őket nem használtam semmire, mert még nem kellettek...
szerintem ua. mint a sima, csak azokat a frekiket "birizgálja"...
kb. így reggel ez van... :lol:
John.Evil
ÜberSH-fórumtag

Hozzászólás Dátum: 2003. április 17. 0:26

Evil, amit Te írtál, az általánosságban igaz a kompresszorokról. Ezzel kb. tisztában vagyok. Én kifejezetten a multiband kompresszorálásról beszélek.
Szathy
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2003. április 16. 20:01

Nos Szathy!
A sávok szólhatnak külön-külön jól, de ha egyberakod őket akkor nem árt a sávok hanerejével manipulálni, ugyanis általában a dob a legerőteljesebb a zenében, és mondjuk egy "cin" nem igazán jól szólna a dob hangerejével...de a mellékes sávok hangja az ízlésfüggő is azért...

A multicompresszornál ugye belehet állítani az erősítést, a különböző paramétereket:
threshold (küszöb): dB Pl:-10 dB
ratio (arány): 1:1 arány Pl: 1.9:1 (itt erősítésről van szó)
attack (támadás,roham) itt kezdi el a Ratio:Treshold arányban meghatározott erösítést a legerősebb hanghoz képest: ms Pl:37.5 ms ennyivel később
release (kioldás): ms Pl:325 ms ennyi ideig nyújtja
stb...
ezzekke lehet azt, hogy mennyire kompresszálja össze a hangokat, sávokat.

ez egy kicsit matamatikai ízű, de élőben ezt jobban be lehetne mutatni és akkor magyarázni...
de biztos vagyok benne, hogy van aki ezt egy kicsit egyszerűbben el tudja majd mondani.nekem ez így sikerült...

Üdvözletem.
John.Evil
ÜberSH-fórumtag

Hozzászólás Dátum: 2003. április 16. 19:32

Na, akkor támasszuk fel egycsapásra ezt a nagyon hasznos kis fórumot...

Lenne egy-két kérdésem a masterelő gurukhoz:
- Hallottam egy olyan dolgot, hogy hiába jók az egyes sávok egy zenében, amikor az ember összedobja őket "összeesik a hangkép". Namármost, ez mi a szöszt jelent?

- Létezik egy olyan dolog, hogy multiband compresszor, ami arra jó, hogy csak meghatározott frekiket kompresszál - Milyen esetekben érdemes ezt használni?

Egyelőre ennyi. Várom a válaszokat!

Szathy
Szathy
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2002. november 18. 0:13

Nem tudom mostanában beloni a soundhead-es e-mail címemet, ezért csak a tracker@freemail.hu muködik.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. november 17. 23:59

Nov, örömmel látom hogy a reasonkomp és wavehammer terén egy csónakban evezünk :) (hiába, vissza a régi de bevált módszerekhez).
ennek ellenére ha megadod aktuális email címed, adok néhány kompr. (persze lehet neked megvannak, pl: waves c1,c4 , timeworks), csak mert kivácsi lennék te mit hozol ki belőlük.

üdv
danny
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. november 17. 20:38

Nos én erre csak azt mondanám, hogy az igazi izmos mestereléseket ma már ténylegesen számítógépekkel csinálják. A végleges beállításokat mindenképp. Erre a muveletre mondjuk az IBM PC-k is éppen ugyanúgy alkalmasak, de a stabilitás és a sebesség, meg hát a rengeteg minoségi hangkártya miatt mégis inkább a stúdiótechnikában a Machintos gépek a legalkalmasabbak a feladat elvégzésére. A mostani OS-X OP rendszer meg még inkább jobban lehetové teszi, hogy a legkisebb késleltetési idovel, a legnagyobb stabilitás mellett, a leheto legnagyobb teljesítményt kihozzák a gépgol.
Nyilván, akik úgy kezték el összerakni a stúdiójukat, hogy már a kezdeteknél jól szofisztikált modulokat vásároltak, azoknak nem nagyon kell PC a hangosításnál.

Viszont egy példát azért hoznék arra, hogy mennyire gazdaságos és egyre jobban elterjedt a PC a zene eltéro területein: A mostani Psystem Error-on az eloadók szettjeit SoundForge-al rögzítették. Aztán kereken négyorakkor pedig a live act-et is két Reason-ön PC-vel állították össze. 8)
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. november 14. 15:18

Hello!
Én meg azt nem értem hogy ha királyul lehet computeren is masterelni, akkor miért vesznek drága pénzért masterelő cuccosokat butus kis emberkék :? . Mert ugye ugyanazt a hangzást érjük le vele. Ötlet? Á!!! Látom Novotny nagyon jelentkezik... :multi: Állj fel és mondd el az osztálynak szépen!!!
Nieghel
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2002. november 14. 14:15

Nos amit adtam abban az a jó, hogy olyan szinten dinamikus a jelszintkezelése a láncnak, hogy egy jó ekvalizálás mellett a wav hammer csak kiegyensújozottabbá teszi a zenét, viszont a halkabb részeknél a Reason komp-okból fakadóan nagyobb hansúj kerül a részletekre. Így nem leegyszer?södik a hanger? kezelés a kiállásoknál. Nem beszélve arról, hogy szerbben szól a finomabb (néha eseményszegényebb) részeknél.

De a wav hammer és a reason comp lef???zhetetlen pá áááros.... :wink:

én is így használom....
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. november 12. 14:58

kösz a cuccot Nov, bár még igencsak az elején járok, egyenlőre probálgatom jól elkapni a fogáspontokat. Addig a régi reasonkompresszor-patch-eimet használom, után pedig megdobom sima wavehammerrel sf-ben, csak akkor már nem rakok rá sűrítési ratiot.
:)
danny
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. október 31. 18:03

Gyerekek! Én ebből egy szót sem értek :oops:
Pimpi
Maniac forumer

Hozzászólás Dátum: 2002. október 31. 14:26

Aztán pedig a következ? kompresszor fokozatok elött beállítod a mixerekkel a megfelel? alulszabályozott jelszintet. Ami mindog azt takarja, hogy a kimeneten mért jel nagysága ne legyen sose észrevehet?en kisebb, mint a bemenetre küldött jel nagysága. Ennek az okát most nem írom le,csak elég annyit tudni az egészr?l, hogy ezutóbbi fokozatból kell rengeteg (legalább nyolc-kilenc). Elvégre ezzel a m?velettel limitálod a zenében a fölösleges nyúlványokat, amelyekkel amúgy nem kezdesz semmit sem, csak úgy vannak és rontják a zene min?sségét és hangerejét.

Nos ennyi lenne, aztán hétvégén majd felteszem a linkjét a forráskódnak, meg írok hozzá egy kis használati útmutatót.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. október 31. 14:17

Amúgy el?zetesben csak annyit azért elárulnék, hogy egy rakás kompresszor kel hozzá és a nagy részét alul kell szabájjozni.

Igazi sablont nem tudok adni, csak egy példaszámot, de a saját zenédhezz hozzá kell illeszteni az összes kompresszort.

A lényeget el?zeesben elmondom:

Tudni kell, hogy a Reason kompresszorának a küszöbszintje az állandó. Igaából pontosan nem tudtam meghatározni, hogy hol van, csak két érték közé tudtam besorolni. A két érték a mixeren mérhet? narancssárga és piros rész közt található. Amelyek decibelles értéke -7 és -17. Valójában, mint már régebben is írtam a ez a kompresszor a treshold funkcióval nem a küyzöbszintet, hanem a küszöbszint közeli értékek kezelését állíítja be. Tehát ha makszra állítos az értékét a treshold-nak és makszimumra állítod a ratio-t is, akkor egy tizenhatodnyit fog er?síteni a beértkez? jelen, egészen küszöbszintig, (onnantól van egy kis tehetetlenségi ideje )és az ütán pedig, ha a jel tartósabban a küszöbszint felett van, akkor 1:16-hoz leszabájozza.
Tehát, ha te elösször finoman komprimálod a jelet (a komplett zenét) mondjuk -38 dB-nél, (Ami kábé annyit tesz, hogy a zene maksz ingadozása b?ven a piros rész fölött van az utolsó mixer fokozaton.) akkor kábé eléred azt a finom pulzálást a zenében, amire azt mondják, hogy gyári hangzás.

folyt...
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2002. október 30. 12:17

tenx
danny
Törzsvendég

ElőzőKövetkező

Vissza: Zeneszerkesztök fóruma