mesterelés mestersége

Hozzászólás Dátum: 2010. október 5. 14:47

Hello Bunni!
Nagyon jó dolgokat írtál, szerintem sokunknak segítettél vele de én kiváncsi lennék hogy mit hova kéne tenni abba a térbe,mondjuk egy adott stílusnál általánosságba. Esetleg ha tudnál ilyen linket, akár angolul is az jól jönne.
Üdv! :D
Krayt
Friss hús

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 18:46

Jo a waves plugin, de nemeztközi szintem legalábbis a filmes szakmában a digidesign termékeket használják. www.digidesign.com

A wavessel az a baj hogy drága. Ha az ember rászánja az időt akkor talál hasonlót vagy jobbat picit olcsobban.
El Magico
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 17:57

A Bomb Factory-ról még nem hallottam, ettől persze még lehet nagyon fasza, de... én absz nem vagyok vas párti, szerintem szoftverekkel is lehet jó, és profi zenét csinálni, de azért abban sokan vitatkoznának veled zubi? (köztük én is), hogy egy szoftveres kompresszor semmiben nem különbözik egy vas kompresszortól. egy többmillás célhardver (de még egy jóval olcsóbb is) aminek semmi más feladata nincs csak a kompresszálás, biztos jobb eredményt fog elérni, mint egy PC+plugin kombó :)
az meg hogy ez érdekel e valakit, az már egyéni dolog :) speciel engem nem nagyon :)

Én egyébként úgy tudom, hogy ebben a kategóriában waves pluginjeit tartják a királynak... bár én nem ezeket használom. az én fülemnek megfelel az ableton saját kompija, meg egy nagyon fasza freevare limiter is.
Break on through, this is not the end...
bunni
advanced player

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 17:37

mélyebb gondoltaokba nem merek inkább bele menni mert félek hogy egymás mellett fogunk elbeszélni és abból nagy félre értések lesznek. Amugy meg a plugin amit ajánlottam az a Bomb Factory sorozatból való ami véleményem szerint semmiben nem különbözik a vastól. Nemzetközi viszonylatban is ezt használják. Ami az etalon zenét illeti ahogy leírtad valóban van értelme. Az én szótáramban a masterelésbe bele tartozik az egyidejű keverés is. Én a filmszakmában tevékenykedem jelenleg. Ami meg a profi stúdiót illeti valóban sokan nem rendelkeznek ekkora cumóval, de azért vannak erre szakosodott studiók, bár ekkor biztosan előjön a pénz kérdése, amiben megint igazad van, de aki keres az talál.
El Magico
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 17:08

LOL... most akkor csöves kompresszort ajánlasz, vagy plugint? :lol: :lol:

amúgy a masterelés nem az arányok beállítására van, arra ott a keverés. A profi masterelésnél, meg általában az egyik legfontosabb szempont az idegen fül szerepe, és az, hogy a zene lehetőleg minden hangrendszeren jól szóljon. egy TV-n is, egy walkman fülhallgatón is, egy házimozin is, meg egy hifin is. EQ-zás, kompresszálás, Limitálás, és fül ahogy mondani szokás :) Semmi varázslat. ha meg lehet határozni akkor kb 5-10% ot számít abból, hogy hogyan fog szólni a kész zene.
Éppen ezért a zenének már a masterelés előtt NAGYON jól kell szólnia. A keverésen sokkal sokkal több múlik, csak az emberek valamiért mindíg a masterelést emlegetik (ha a keverésre gondolnak akkor is). Úgyhogy egy jól kevert anyag esetében a masterelés nem fogja elszúrni az arányaidat, max levágja az 50hz alatti hangokat, hogy ha egy házimozin hallgatják a zenédet, akkor ne az ablak zizegését hallják a zenéd helyett :) meg kicsit fölhúzza a tompán szóló magasokat, és ad a cuccnak egy kis dinamikát, meg erőt a kompresszorral, és a limiterrel.

egyébként visszatérve arra, hogy egy jól szóló etalon zenéhez hasonlítod a saját zenédet munka közben... szerintem egyáltalán nem hülyeség... mivel amíg megírod a zenét, elég sokáig leszel kénytelen hallgatni, és a füleid úgy hozzászoknak, hogy már nem fogod hallani ha tompák a magasak, ha túl húztad a mélyeket, vagy ha nincs közép.. erre jó az ha belehallgatsz egy etalon zenébe, ami helyre rakja a füledet, aztán visszatérsz a te zenédre, és máris hallani fogod, hogy hoppá de félrekevertem.
Ez a módszer nem arra van, hogy ugyan olyanra keverjed a cuccot, mint a másik zene, hanem arra, hogy halljad, hogy hol is vannak a te hangjaid, és megérezzed az aránytalanságot, és tudjad azt, hogy a hangjaid hol vannak ahhoz képest, AMILYET SZERETNÉL. így könnyen észre veszed a hibákat... úgy meg nem biztos.

A profi hangmérnökök is hallgatnak referencia zenéket azért, hogy belőjjék a fülüket, vagy "hozzáállítsák magukat" az adott hangrendszerhez.

amúgy is, nem csak az elektronikus zenében (ahol sok esetben a zene szerzője, előadója, és hangmérnöke ugyan az a személy) létezik a masterelés fogalma... gondolod, hogy michel jackson, vagy egy kántrí zenész, egy rock banda, vagy egy szinfónikus zenekar maga végzi a masterelést? mert szerintem ha egy brácsást leültetnél egy ssl pult elé, lehet hogy kicsit zavarba jönne :)
ha már csak ezt vesszük alapul, akkor egyenesen is következik az, hogy a masterelést nem a zenésznek kell végeznie.

Egy másik fontos dolog, hogy a zenészek 99,9%-a sem olyan rutinnal, sem olyan füllel, sem olyan stúdióval nem rendelkezik, hogy egy profi keverés+mester kombót (kompót :lol: ) meg tudjon csinálni.

a lényeg meg amúgy is a zenén van... a keverést, meg a masterelést megcsinálja helyetted egy profi hangmérnök pár ezerért... viszont a jó zenéket nem, úgyhogy azé én véleményem az, hogy bár mindenki szeretné ha jól szólnának a zenéi, ami egy bizonyos szintig rendben is van, és fontos is. De szerintem elsősorban inkább a zeneírással kéne foglalkozni, és nem a masterelésen, és hasonlókon kattogni :)

(most írhatnám, hogy nem azzal kéne foglalkozni, hogy hova rakjam a hangokat térben, de azt rajtam kívül csak 2 (3?) ember értené :lol: :lol: )
bunni
advanced player

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 15:24

Miért ne ajánlhatnám a csöves kompresszort? Mert te azt mondod? amugy meg pluginre gondoltam nem vasra. amit meg irtam kétlem hogy hülyeség lenne. A zenében az arányokat annak kell tudnia aki irta a zenét, hogy az ő elképzelése szerint hogyan akarja hogy szóljon. Én hiába állítok be valami alapján egy arányt ha annak tükrében pont nem ugy fog szolni a zene ahogy én azt az elején elképzeltem.
El Magico
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 15:09

már ne haragudj, de ez szerintem hülyeség :)
meg a csöves compresszorod is... ilyen cuccokat minek ajálgatni egy ilyen fórumon?

ez kb olyan mintha a totalcar fórumon annak aki autót akar venni, azt mondanád, hogy tudom ajánlani a rolls roice-t, meg a bentley-t
bunni
advanced player

Hozzászólás Dátum: 2007. január 29. 14:28

Korántsem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. Az arányokat Neked kell tudni! ha el kezded hasonlítgatni máséhoz az már nem lesz olyan mint a tied! A saját zenédet magadnak kell kitalálni mit és hogyan akarsz hallani benne. Ajánlom a csöves compressorokat, annál jobbat nehezen találsz.
El Magico
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2007. január 5. 19:17

Ez egy jó irány a szoftveres mesterelésben.
Amúgy tényleg a hang dinamizmusáért felelős csatornákat hangtartománytól függően, de küön útvonalon keverik a többitől egészen a limiter fokozatig.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2006. december 22. 20:03

Hmm.. ez jó ötlet hogy a masterelés során folyamatosan egy etalon zenéhez hasonlítod a sajátot, ezt ki fogom próbálni. Egyébként tényleg fárasztja a fület a masterelés, amikor már egy órája hallgatom ugyanazt a zenét, utána már csavarhatom össze-vissza nem hallom (vagy alig) hogy most jobb lett-e a hangzás vagy sem..Kösz a tippet! :wink:
D_Arts
Újonc

Hozzászólás Dátum: 2006. december 22. 18:03

Én azt vallom, hogy az utólagos ( a már kész , exportált hanganyag ) masterelést csökkentsük a minimumra !

Még a zene megírása közben próbáljuk kihozni a maxot !
Én minden hangot külön csatornára teszek a mixerben , és a dinamikus hangokat ( mint pl. a drumok és bassok ) külön is kompresszálom ! Ált. a magas és mély tartományú hangokat csutkára kicsavarom amit bír és a keverőn veszem vissza a hangerejét ! Fontos : a vokálokat is kompresszálni kell, hogy azok a részek is jól hallhatóak legyenek, ahol halkan énekelnek ! Ugye azt tudjuk, hogy a kompresszorok, limiterként funkcionálnak 10:1-es ratiotól ! A masteren is van egy természetesen,
-0,2 db-re lőve ! Ha valamelyik hang túl nagy jeleket ad le ezzel nyomva nekünk a master jelét feleslegesen a magasba ,tegyünk rá limitert állítsuk kissebre a tresholdot és csavarjunk egy kicsit a gainen !
Vigyázni kell a reverbekkel is, önmagukban gyönyörűek az fx-ezett hangok, de amikor a zenében sok szól belőle egyszerre és hosszan, szerintem az már kissebb fajta zajjá válik !
EQ-ból csak a parametrikus jöhet szóba, prímán ki lehet vele vágni az egyes freqiket egy hangból !
Mindíg kiválasztok egy zenét, ami szerintem az ETALON hangzásban, és beteszem egy csatornára a zenében, mintha az is a muzik része lenne !
Ez nagyon fontos ,ugyanis a fülünk el fog fáradni egy idő után ! Így mindíg össze tudjuk hasonlítani a miénket és az etalont !

Minden hangból kivágom a felesleges hangfreqiket még akkor is ha én nem hallom pl.-: a magasról lehúzom a mély freqiket !

Ha tudsz használj ASIO-s hangkártyát és dolgozz 24 biten !

Lehet veszekedni, hogy ki melyik zeneszerkesztőt, VST v. VSTi pluggint találja a legjobbnak , én együtt használom a Reason 3-at és a Fruity Loops 6-ot is + Sound forge 8 -at ! A Cubase SX 3 is nagyon-nagyon fasza !
Döntse el mindenki maga, melyiket szereti !
Az Fl 6 védelmében mondom azoknak akik fikázzák : A 6-ossal már mindent meglehet csinálni amit csak akarsz pillanatok alatt : hullámformákkal is dolgozhatsz, mint a cubase-ben, nagyon jó és gyors az időkorrekció , az automaták pofon egyszerűek és láthatóak mint a cubase-ben ,a saját hangszerei és fx-ei kristálytiszták, 64 sávos mixer + master + 4 db send, csatornánként 8 fx chanellel...... És végre hangosan és tisztán szól a végeredmény is !
sstr
Friss hús

Hozzászólás Dátum: 2006. július 14. 17:48

Hát ha meghalgatsz egy olyan zenét, amihez szeretnéd, hogy hasonlítson hangzásában a tiéd, akkor a megfelelő utómunkálatokkal elérhetsz egy számodra tetszetősebb hatást.
Erre az egyik mód a mesterelés. Nagyon sokaszor a szoftveres mesterelésnél vissza kell nyúlni a zenei forráskódhoz, hogy ha megfelelő hatást akarod elérni. Ilyenkor elképzelhető egy kis ekvalizálás, kompresszálás, optimalizásálása a dolgoknak.
Ebben az absolute.hu segíthet akár.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2006. június 30. 13:08

Ha csináltam egy zenét akkor még mi vele a teendő?
titt

Hozzászólás Dátum: 2005. január 1. 20:48

Van az abszoluton, de én is készítettem régebben zenei szótárat. Amúgy a kurzorba bármit beírsz rátalálhatsz ilyen szótárakra, ha ügyes vagy. Onnan okosabb és érthetőbb mesterelési tanácsokat is kaphatsz tán. 8)
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2005. január 1. 20:41

szótárat mellékelj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Deeroy
SH Függőőőő

Hozzászólás Dátum: 2005. január 1. 20:33

…folytatva az elöbbit.

A kompresszort érdemes ilyen utómesterelésnél a ritmizáló szekció lüktetéséhez és az érzékeny hangszerek gerjedési érzékenységéhez illeszteni. Ez viszont teljesen fülre megy. A korábban említett arányok és küszöbszintek, a mérvadóak egy átlagosan ideális hangerejű tánczenénél.

Általánosan csak ennyit tudok okoskodni. Remélem segítettem! 8)
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2005. január 1. 20:30

Akkor most egy kicsit bővebben:

A régi cikkeim alapján a következőket tudom leírni a szoftveres utómászteringről.
Ha kezdetben nem törekszel rá, hogy a hangszereid utófokozatára (mondjuk a mikszer mestercsatornájára) dinamikai eszközöket kapcsolj (akár egy másik szoftver beiktatásával), akkor érdemes legalább 24, de inkább 32 biten elmenteni a zenét. Majd az így elmentett zenét egy utólagos hangeditor, ill mesterelő programban érdemes átgyúrni. a lebegőpontosan 32bit azért előnyös ezesetben, mert a 24bit plusz 8bitnyi lebegőpontos töblet segítségével a lehető legideálisabb hangminőséget tudsz elérni az utóhangosítás során a nyers hangon. Azért is, mert amikor azt a 8bitnyi lebegőpontokból nyert dinamikai töbletet arra használod, hogy levágás nélkül finoman belekomprimáld a zenéd hangpontjait 24bitnyi dinamatartományba, akkor a 32-ből 24bitessé konvergálásnál nem kvantálódnak újra a hang pontjainak értékei. Csak is a 24ről 16bitesre, vagy visszafele, ill 32ről 16bitesre való konvertálás során romlik a zenéd hangminősége. Ha az összes dinamikai módosítást végre tudtad hajtani a 32 ibtes állományodon, akkor érdemes egyből 16bites állománnyá alakítani a zenét, ha befejeztük a mesterelést.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2004. december 31. 18:40

Noss most sincs túl sok időm, de annyit azért leírok, hogy a kompresszorral lehet ugye a hangerőt és a dinamikát ooptimálisan beállítani.

a dolog lényegisége, hogy bármilyen környezetben zenélsz, a kompresszor küszöbszintjét éa a ratioját érdemes jól beállítani.
Erről írhatnék rengeteget, de igazából halgass jó pumpállós zenéket, több előadótól is és közben próbálgasd a saját zenéden.

Álltalában a ratioja a kompresszorvégfokozatoknak 3, ill. 6 között szokott mozogni. a küszöbszint pedig legfeljebb -4dB és 2dB között szokott mozogni. Még esetleg limiter fokozatot is érdemes rátenni a legvéire, de az tényleg csak akkor, ha szükséges. A küszöbszint értékeket persze én egy mai átlagosan optimalizált hangerejű tánczenének a nyers hangjára értettem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Novotny' 2005. január 1. 20:38-kor.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2004. december 29. 19:43

Sziasztok. Most nem tudok érdemlegeset írni, mert nincs elég idQm rá, de nemsokára segítek nektek, ha gondoljátok, meg persze amiben tudok.
Este lehet, hogy folytatom.
Novotny'
Főtörzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2004. december 28. 1:13

Ja ez én voltam.. és még annyit: ez vicc volt (gondoltam leírom mert ugye manapság nem lehet tudni lehet h vki ilyet komoan beszél..)
impro

Hozzászólás Dátum: 2004. december 28. 1:05

Végülis látom hogy elég sok dolgot ki lehet bugászni a fórumból...
De mikor írja már le valaki, hogy hogyan kell mindig atomra beállítani a cuccokat úgy hogy profin szóljón a zene ezátal hipersztárrá váljon a pc zenész???
Vendég

Hozzászólás Dátum: 2004. december 28. 0:15

Ez a téma engem is érdekelne...
impro

Hozzászólás Dátum: 2004. december 27. 19:12

Sziasztok!
Most találkoztam elősször e fórummal, s lenne egy nagy kérdésem.
Reason 2.5 -el bíbelődök - nem is keveset - lassan egy éve, s igazából én abszolút nem értek a stúdiótechnika, kompresszálás stb fogalmakhoz, témához. A lényeg: csinálgatok zenéket, de ugye a 2.5 -el összerakva gyengén szól, tehát ugye nincs masterelve.
Nem írná le nekem valaki, de tényleg, mint egy 5éveshülyegyereknek magyarázva, hogy
kompresszort beállítani hogyan érdemes,
van e olyan program, amivel javíthatok a hangzáson (256 Mb a memó a gépemben) - és le tudom e tölteni azt valahonnan?
Köszi
emilem : francisjr@freemail.hu
francisjr :D
francisjr

Hozzászólás Dátum: 2003. december 15. 16:54

Swegi: én a Waves és az Ultrafunk csomagokat használom előszeretettel. Mindkettőben megtalálható az összes népszerű effekt (EQ, Compressor, Delay, Reverb, Filter,...). És nem zabálnak annyi procit, mint pl. az NI Spektral Delay.
Milyen SX 2-d van? Van már rendes tört verzió? Nekem csak egy ilyen manuálisan törhető verzióm van, de az nem túl szimpi nekem, mert nagyon nem stabil és furcsa dolgokat művel. Csakhogy van benne néhány funkció, amire most nagyon szükségem lenne.
RoBee
Törzsvendég

Hozzászólás Dátum: 2003. december 14. 21:41

Delay-re: Native-instruments: Spektral Delay
Compressor és EQ VST-ről még nem hallottam. De biztos vannak, csak keresgélni kell.
És zengetőnek viszont ajánlanám a Emagic: Space Designer-t. Állitólag ez a legjobb softzengető. Nekem még nem sikerült beszereznem. (Bolti ára 180 ezer!!! 8-O :?: )
Sunny Lax
Újonc

Következő

Vissza: Zeneszerkesztök fóruma