Dátum: 2003. november 14. 13:02
Ó igen! Nem akarom lehúzni a Fruityt, de szerintem az csak egy csicsa játékszer, ami mondjuk már zenélésre használható. De ami az implementációját illeti, azon meglátszik, hogy nem volt annyira átgondolva a koncepció, mint pl. egy Cubase-nél. Csicsa design, meg könnyen használható környezet, ez mind a hatékonyság rovására.
Én egy P4 2.4GHz/512MB RAM -al simán tudok használni 8-10 VSTi -t, meg a szükséges effekteket. És mindezt 10-20ms latencyn. Ráadásul minden track szól egyidőben minden effektjével (minden sávon legalább 1 insert effekktel és 2-3 senddel). Igaz ez maximálisan terheli a procit (mert az elhalkított sávok is szólnak, csak nem hallani), de mivel nemrég vettem egy 8-sávos keverő-controllert, ezért szükségem van arra, hogy minden track fusson egyidőben. És ez még 8-10 sáv esetében problémamentesen megoldható, és gyakorlatilag ezzel a latencyvel szaggatás nélkül real-time tudok keverni és paraméterezni mindent.
Érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen hangért mennyi erőforrást áldozol. Egy nyomorult kis hangocskáért, amit 1x-2x használsz, nem érdemes 20%-nyi terhelést követelő VSTi-t használni, azért, hogy majd itt-ott meg is szólaljon. Ilyenkor igénytelenebb hangszert keress hasonló hanggal. Ha meg az a hang annyira jó, hogy semmikép nem akarsz lemondani róla, exportáld wav-ba effektekkel vagy anélkül (attól függően, akarod-e még paraméterezni menet közben vagy nem), a VSTi-t kapcsold ki, a MIDI sávját tiltsd le, és dolgozz tovább a hanggal, mint Audio track-kel.